Romanje na Svete Višarje

Župljani župnij Radenci in Kapela so 29. septembra poromali na Svete Višarje

Zadnja sobota v avgustu je bila za župljane župnije Radenci in Kapela prav poseben, lep dan. Odpravili smo se na romanje na Svete Višarje in Brezje.

Zjutraj nas je pot vodila po zaspani dravski dolini proti Celovcu. Po kratki jutranji molitvi so nekateri sproščeno zadremali, drugi se pogovarjali ali opazovali lepo pokrajino. Gospod župnik nas je seznanjal s pokrajino, ki jo je dobro poznal iz časa svojega službovanja na Koroškem. Pozdravile so nas doline Podjuna, Rož in Zila. Čeprav je pot po kilometrih dolga je minila kot bi trenil. Pred prihodom do vzpenjače na Sv. Višarje smo se Mariji priporočili z molitvijo rožnega venca.

Sv. Višarje so 1766 metrov visoka gora. Razprostira se južno od naselja Žabnica v Kanalski dolini blizu Trbiža. Sv. Višarje so priljubljen romarski kraj. O nastanku božje poti na Svetih Višarjah se je ohranilo  staro izročilo, ki pravi, da je leta 1360 neki pastir iskal izgubljene ovce. Našel jih je na vrhu Višarij, klečale so okoli brinovega grma , v njem pa je bil lep lesen kip Marije z Jezusom. Tudi sam ga je počastil in odnesel v župnišče v Žabnico. Župnik ga je spravil v omaro, toda naslednji dan je bil kip zopet na gori in ovce okrog njega. Tudi tretji dan se je prizor ponovil…Številni čudeži in nenavadni dogodki so privabljali romarje na to goro in jih še danes.

Sveta maša je bila trojezična, saj so bili prisotni tudi verniki iz Avstrije in Italije. Med gorami, obsijanimi s soncem smo bili v srcu in duši združeni z vsemi, ki jih imamo radi in ki so se nam priporočili v spomin in molitev na romarski poti.

Na Sv. Višarjah smo ostali do enih. Bog nam je res naklonil lep dan. Ob tem času sedeti na soncu, se greti, uživati mir je res milost.

Kosilo smo opravili v Sloveniji , ne planirano smo obiskali tudi Planico po zaslugi našega dobrega šoferja Marinka, ki mu nič ni težko narediti.

Na Brezje, k Mariji Pomagaj smo prispeli ob petju Marijinih pesmi nekaj pred peto. Pri Mariji smo zmolili litanije, pridružili so se nam tudi drugi prisotni verniki.

Brezje se me vedno dotakne. Marija mi odvzame skrbi, me potolaži in me osebno nagovori, velikokrat sem to doživela.  Verjame, da je vsak izmed nas, ki smo bili prisotni na romanju odložil del bremena in dobil upanje in tolažbo.

Pot do doma je minila ob prepevanju lepih slovenskih narodnih pesmi. Nekateri pa so že načrtovali naslednjo romarsko pot.

Skupaj smo zmolili večerno molitev in se Bogu zahvalili za lep dan, blagoslov in lepa doživetja pa ponesli vsak na svoj dom.

 

 

Morda vas zanima tudi