Srečanje zakonskih jubilantov

V nedeljo, 18. novembra 2018, je bilo v župniji Radenci srečanje zakoncev, ki letos obhajajo 5, 10, 15, .... 25, 50 let skupnega zakonskega življenja.

Na vabilo župnika in župnijskih zakonskih skupin se je odzvalo 25 parov. Pri sveti maši so sodelovali člani zakonskih skupin. Prepevali so otroci in nova pevska skupina deklet, ki jih vodi Jaka Ajlec.
Župnik je med drugim razmišljal tudi takole: „Zakonsko življenje ni montažna hiša, v katero se je potrebno samo vseliti. Zakon je gradbišče, na katerem se gradi vse življenje.«
V tem je kar nekaj resnice! Zakonsko življenje, stalno gradbišče. Vedno je kaj za narediti, nikoli nisi gotov, nikoli ni končano. Vsakdanje zahteve – marsikaj je potrebno narediti. Ni vedno lahko.
Priložnost kot je danes, dragi bratje in sestre, bi se nam ne smela izmuzniti, da ne bi kje pozabili tistih, ki prav danes ne morejo praznovati.
Mislim na tiste, ki morajo živeti sami, ker je njihov partner prezgodaj umrl. Mnogi niso kos temu in jim je še posebej težko na tak dan, kot je današnji.
Mislim tudi na tiste, ki nikoli niso našli primernega partnerja in zaradi svoje osamljenosti trpijo
In mislim tudi na tiste, ki jim je njihov zakon spodletel – kljub zavzetemu prizadevanju, kljub dobri volji. Mislim tudi na te, ki trpijo zaradi bolečih posledic ločitve. Mislim tudi na ljudi, ki morajo v svojem zakonu prav sedaj prestajati težko obdobje. Zdi se, kot da bo vedno težje v našem času, da bi zares vztrajali, vzdržali.
Ko danes praznujemo zakonske jubileje, jih praznujemo z željo, da vsi mi ne bi izgubili vere v razumevanje, v skupnost in v sožitje, ki osrečuje – na kratko: da ne izgubimo vere v ljubezen.

Po sveti maši so jubilanti dobili v spomin knjigo Sončni žarki ljubezni in vrtnico. Sledilo je druženje ob domačih dobrotah.

Morda vas zanima tudi