Zakonske skupine

ZAKONSKA SKUPINA- ZAVETJE ZA MOŽA IN ŽENO

V Sloveniji deluje že preko 300 zakonskih skupin. Od tega jih več kot 120 aktivno uporablja program društva Družina in življenje (DIŽ). Tudi v župniji Radenci že vrsto let uspešno delujeta dve zakonski skupini prav v tem programskem okvirju, ki sta ga zelo uspešno in ambiciozno zastavila voditelja društva Vilma in Dani Siter.

Več zanimivosti o društvu DIŽ in njihovi pestri dejavnosti si preberite na spletu: http://www.diz.si/zakonske-skupine .

Uvod, ki bi to rad bil…

Kletni prostori božje hiše v Radencih se ob večerih vsak prvi in drugi torek v mesecu, napolnijo z delovanjem božje milosti. Takrat se v prijetni sproščenosti in dobrem domačem počutju, zberemo v »življenjski učilnici za medsebojne odnose«, člani prve in druge zakonske skupine. Čas, ki ga namenjamo medsebojnemu druženju hitro mine, saj se ob pomoči posebej pripravljenega gradiva, molitve in pogovora, želimo čim več naučiti o uravnavanju, oblikovanju in negovanju odnosa med možem in ženo.

Zavedamo se, da je partnerski odnos v naši moderni družbi še posebej krhek, partnerja se hitro odtujita drug od drugega. Ljudje se zaradi naglice življenja hitreje spreminjamo kot nekoč. Tudi medsebojni odnosi se zaradi tega hitreje spreminjajo, so bolj dinamični in bolj pestri. Zato zakonci potrebujemo »življenjske učilnice« v katerih se učinkovito in neprestano usposabljamo za kvalitetne odnose. To je še toliko bolj pomembno, saj se zakonci tako rekoč skoraj vsakodnevno znajdemo na »bojnem polju« liberalizma, kjer je vse na glavo postavljeno in skregano z zdravo kmečko pametjo.

Zakonska skupina- terapevtska skupina?

Slišimo očitke, da je zakonska skupina podobna raznim terapevtskim skupinam. Veliko ljudi, ki jih vprašaš »ali bi se pridružil novi zakonski skupini, ki jo bo

mo ustanovili?«, največkrat slišimo odločen odgovor, da »zakonske skupine ne potrebujem, saj nimam nobenih problemov«, ali pa manj odločen, da »najin zakon odlično funkcionira« in podobno.

Lahko bi rekli, da je zakonska skupina bolj usmerjena v preventivo in je namenjena vsem tistim parom, ki so se odločili, da bodo aktivno delali na svojih medsebojnih odnosih in jih poskušali izgrajevati do te mere, da bo ljubezen do zakonca in do družine postala še bolj glo

boka, podarjajoča, modra, brezpogojna in še lepša. Delo in sodelovanje v takšnih skupinah močno osvešča njene člane, da je potrebno vložiti veliko truda in delati na nadgradnji odnosa zaradi izboljšanja kvalitete družinskega življenja. Druženje nas bogati in osmišlja naše napore v smeri dobre pripravljenosti zakonca na težave, ki jih morata skupaj rešiti, ko le-te nastanejo, ali še bolje: da se jih obvarujeta, še preden bi težave v odnosu sploh nastale.

Namen zakonske skupine- gradiva najin odnos!

Že v uvodu je bilo omenjeno, da je delo in sodelovanje v zakonski skupini kot »življenjski učilnici« pridobivanje védenja o tem, kako pomembni so dobri medsebojni odnosi med partnerjema v izgradnji edinosti in kako je s tem močno povezana kvaliteta življenja celotne družine. V »učnem procesu« se zakonski par vzpodbudi, da začne razmišljati še na druge načine o čisto enaki življenjski situaciji in iskati takšne vzvode, ki vodijo k vzpostavitvi edinosti v odnosu.

Zakonska skupina namreč predstavlja tisto domače okolje, kjer se najdejo v zavetju dobrih krščanskih vrednot pari, ki podobno razmišljajo o ljubezni, življenju, vzgoji, družbi… in imajo podobna hrepenenja po izboljšanju in nadgradnji medsebojnih odnosov. Kje se pa danes o tem še sploh govori?

Pri odkrivanju različnosti v enakem in enakosti v različnem, se v »šolskih klopeh življenjske učilnice za odnose« postavljajo zelo zanimiva vprašanja, ki se nam v vsakdanjem življenju sploh ne odpirajo! Ne damo jim pravzaprav možnosti in nimamo časa, da bi se to zgodilo. V zakonski skupini pa mož in žena dopustiva, da naju nova spoznanja, ki sva jih odkrila, izpolnjujejo in brusijo najino osebnost do te mere, da spoznanja postanejo resnična dejstva, ki jih »vneseva« v najin odnos, ki postane kvalitetnejši in trdnejši. Tako se naučiva medsebojnega podarjanja, postajava boljša in pričneva rasti v najinem odnosu. Obojestransko sodelovanje moža in žene v zakonski skupini preprečuje, da bi odnos ovenel, prav nasprotno – prične cveteti!

Zakonska skupina- bogastvo božje besede!

V zakonsko skupino prihajajo predvsem pari, ki so prejeli milost zakramenta svetega zakona- vidnega znamenja božje ljubezni, ki se po Jezusu Kristusu razliva in biva med možem in ženo ter na ta način postane otipljiva in konkretna prav v njuni ljubezni. Bog ljubi človeka in želi prav po zakoncema, ki ju po zakramentu svetega zakona usposobi in jima podari svojega duha ljubezni, da bi lahko v polnosti ta zakrament živela. Še več, daje jima Jezusa kot sopotnika, da bi skupaj z njim v Njegovi ljubezni to ljubezen užila in jo delila tudi drugim.

Zakonska skupina je zato lahko tudi prost or za evangelizacijo, kjer vzpostavljamo temeljne duhovne vsebine in kjer lahko zaživimo osebni odnos z Bogom. Zakonci postanemo zavestni tega, da nam iskrena vera v Jezusa lahko pomaga na konkreten način na določenih področjih skupnega življenja. Ker nas na srečanjih vedno spremlja božja beseda, nam na mehek in nevsiljiv način odpira tesno zaprta vrata naših src in odstira pot razumevanju novih vidikov duhovnega življenja med zakoncema. Božja beseda koristi naši rasti v edinosti, saj smo vedno pred spoznanjem, da Jezus lahko, če mu dopustiva in ga povabiva medse, vodi najin odnos k večji edinosti. On je tisti, ki nama daje rast, on je tisti, ki nama odpušča in naju uči, da morava tudi midva odpuščati, drugače najin odnos ne more cveteti v polnosti božje ljubezni. Daje nama tudi upanje, da se splača iti naprej, da se splača graditi na načelih zakonskega življenja, katerih temelj je božja beseda. Na srečanjih spoznamo nujnost ohranjanja božje besede v družini in prenavljanja svojega življenja ob njej.

V skupini se gradi tudi zavest pripadnosti Cerkvi, župniji in celotnemu občestvu. Vse to je naravni sad osebne duhovne rasti. Neprecenljiva je duhovna asistenca našega gospoda župnika, ki nas redno spremlja na vseh srečanjih. Njegova duhovna podpora je tudi podpora naše skupine njemu, tako da se tudi on lahko čuti kot del naše skupnosti.

Kot rezultat osnovnega dela v zakonski skupini so tudi potreba po skupnih romanjih (Italija), družabnih srečanjih (zaključki, pikniki, turnirji v kegljanju, izleti), udeležba na temeljnih in nadaljevalnih vikend seminarjih ( Debeli rtič, Crikvenica, Celje, Oaza miru Ljubelj…) in še in še.

V zakonski skupini sodelujemo vsi

Voditeljski par je najbolj izkušen in iz »ozadja« vodi naša srečanja. Vsi lahko izrazimo svoja mnenja in delimo svoje izkušnje. Nekateri bolj zadržano in počasi, drugi bolj odprto in temperamentno. Vendar se vsak par pripravi za določeno temo po posebnem delovnem načrtu, ki se nahaja v zato posebej pripravljenem gradivu. Tematika je raznovrstna in se dotika vseh področij zakonskega življenja. Na koncu srečanja sledi sproščena in skromna pogostitev, ki je navadno enako dolga kot uradni del srečanja.

Najbolj zanimiva je domača naloga, ki jo moramo nujno narediti. Prvi del domače naloge je obvezen zmenek- randi, ki naju ohranja v gojenju in razvijanju romantike. Drugi del pa predstavlja resen pristop, kjer zakonca skupaj odgovorita na vprašanja, ki pomagajo graditi najin skupni odnos. Ta domača »delavnica« se imenuje Nama podarjeni trenutki. Na začetku novega srečanja ponovimo stvari za nazaj in prisrčno predebatiramo nova spoznanja, ki so nas posebej nagovorila.

Zaključek? Ne! Povabilo!

Člani obeh zakonskih skupin želimo, da se ustanovi še tretja. Prostora je dovolj. Tisti pari, ki se še upirate »notranjemu klicu«, ne obotavljajte se. Vsi zakonci si želimo, da bi živeli srečno v svojih družinah. Poti, da dosežemo ta cilj ni veliko, vendar ena od teh – je vam na voljo. Zato vas vabimo, dragi prijatelji, ne glede na starost in zakonski staž- pridružite se nam. Poglobite svoj odnos in ga dogradite na trdnih temeljih. Pri tem vam bo pomagal tudi On, katerega vero v večno Ljubezen nosite v svojih srcih! Pridite!

Člani prve zakonske skupine bi radi nekaj povedali- pa poglejmo:

Zametki prve zakonske skupine, ki deluje v naši župniji, segajo v mesec september 2005, ko sta nas obiskala Vilma in Dani Sitar. Spregovorila sta nam o najpogostejših pasteh in nevarnostih, s katerimi se spopadamo v zakonu. Obenem pa sta s svojo odprtostjo pričevala o svojih življenjskih izkušnjah ter nam predstavila poslanstvo in delovanje organizacije Družina in Življenje. Med navzočimi sta spodbudila veliko vprašanj pa tudi željo, da se v naši župniji ustanovi zakonska skupina in začnemo delovati po programu Zakonca na skupni poti.

Bogu hvala, da je to povabilo vzelo zares kar nekaj zakoncev iz naše župnije na čelu s sedaj že bivšim g. župnikom Petrom, ki nam je bil pri delu v veliko pomoč. Težko pričakovano uvodno srečanje je bilo v mesecu novembru in takrat se nas je zbralo kar precej zakoncev. Vodstvo naše skupine sta na začetku sprejela Danijela in Jan Škrobar s Cvena. Prisotnost in duhovno spremljanje na naših srečanjih pa je z veseljem obljubil naš bivši g. župnik Peter.

Vse molitve, izrečene za oživitev in uspeh delovanja naše zakonske skupine, so že na prvem srečanju obrodile bogate sadove. Srečanje je potekalo v sproščenem in prijetnem delovnem vzdušju, za kar se moramo zahvaliti voditeljskemu paru Danijeli in Janiju in seveda tudi vsem nam, ki smo bili pripravljeni sodelovati s svojimi primeri in izkušnjami. V skupino, ki je stopila na pot spoznavanja prvega letnika programa »Zakonca na skupni poti«, je vključenih sedem parov z različnim zakonskim stažem. Na tretjem našem srečanju pa sta se Danijela in Jan zaradi preveč svojih obveznosti poslovila in smo vodenje naše skupine prevzeli pari sami. Vsako naslednje srečanje je pripravil drug par in vsako tako srečanje je bilo nekaj posebnega. Vodenje srečanja je bilo za vsak posamezni par nova izkušnja na njuni skupni poti.

Zdaj, ko berete te vrstice si verjetno mislite kako ti pari v zakonski skupini garajo in sploh kako najdejo čas, da se lahko srečujejo. A odgovor je preprost, ko veš da je to delo, ki koristi vsem v tvoji okolici predvsem pa nama, da vedno bolj spoznavama, da sva si drug drugemu potrebna, da sva skupaj močna je, to « ta pravo.« Sedaj, ko je za nami že nekaj letnih rednih mesečnih srečanj, lahko izrazimo iskreno hvaležnost Gospodu, da nas je poklical in zbral.

V naši župniji delujejo tri zakonske skupine.