Druga zakonska skupina

Vtisi parov druge zakonske skupine

* Oton in Cvetka, voditeljski par

“Kdo sem jaz, da bi mogel Bogu nasprotovati?¨” (Apd 1,17b), je bil odgovor na povabilo, da kot člana Zakonske skupine Razkrižje 1, greva v župnijo Radenci in kot voditeljski par pomagava pri ustanovitvi nove zakonske skupine v Radencih. Prisotna naj bi bila na dveh ali treh srečanjih, vendar se je našo druženje zavleklo že v peto leto, končujemo namreč četrti letnik. Včasih se pošaliva in rečeva, da naju je Bog poslal na popravni izpit. Še enkrat morava namreč obdelati teme, ki so mogoče bile takrat pretežke in narediti domače naloge katerim sva se izognila.

Zakonska skupina Radenci II se je prvič srečala 01.02.2007. V zakonsko skupino je vključenih  šest parov: Tatjana in Tomaž Antolič, Brigita in Igor Benkovič, Horvat Sonja in Dušan, Paluc Gregor in Monika, Ros Dominika in Miran in Zamuda Mihela in Davorin. Zakonsko skupino spremlja duhovni vodja g. župnik Janko Ivančič. S svojo navzočnostjo na srečanjih podpira naše delo, pomaga nam iskati pota ob Božji besedi. Na srečanja prihajamo z velikim veseljem,  združeni v občestvo poskušamo razumeti Božja navodila za zakon.

Zavedava se svojih omejitev, svoje majhnosti, v primerjavi z Božjo veličino saj sva spoznala, da bo najin odnos ostal živ le z Božjo pomočjo. In nekaj sva zagotovo spoznala: da poti nazaj ni več, da je to le začetek in da tako kot sva živela ne želiva več  živeti. Sedaj je Bog najin sodelavec.

Hvala zakoncem za njihovo izvirnost, da si upajo biti to kar so, ter  za spoznanja ki so jih pripravljeni podeliti s skupino in  za molitve ki nas združujejo. Hvala za srečanja zakonske skupine, hvala za romanja in izlete, hvala za Svete maše ki smo jih pripravili za zakonce jubilante, hvala za sodelovanje na binkoštnih vigilijah.  Hvala g. Janku za duhovno bogastvo, ki nam ga nesebično razdaja. Hvala Bogu, da nas je združil.

* Sonja in Dušan

Najino dosedanje skupno življenje lahko v glavnem razdeliva na sledeča obdobja: pomladni čas  (obdobje zaljubljenosti), vroč poletni čas (obdobje podarjajoče ljubezni), jesenski čas monsunov, cunamijev in potresov (obdobje iskanja služb, selitve na svoje, ustvarjanje doma in družine). Že sva se bala, da bo prej ali slej prišel tudi zimski čas (ohlajanje ljubezni, mlačna čustva, sebičnost in odtujitev od svoje ljubljene osebe), kot se pač “spodobi“ v 21.stoletju – kjer je edino pomemben zelo uspešen “jaz“ in kjer je odtujitev “normalen“ pojav zaradi preobremenjenosti in pehanja za lepši kapitalistični jutri. Toda, hvala Bogu, zmes je prišlo obdobje “zakonske skupine“. To čisto novo in neplanirano obdobje naju je vrnilo nazaj na poletni čas.

Zgodile so se zopet zmenkarije, pogovor v dvoje in skupno reševanje težav. V prejšnjih obdobjih sva pričakovala in poskušala spreminjati drug drugega ter se prilagajati svojemu partnerju. Mnogo skupnih težav sva prespala in jih potlačila skupaj s “tihimi“ dnevi. Sedaj pa se je zgodilo nekaj izjemnega. Ob skupni molitvi in prebiranju Sv. Pisma, naju je začel spreminjati On. Povabila sva Jezusa medse in mu posvetila svojo družino. Začutila sva Božjo ljubezen in zopet sva se začela pogovarjati s svojimi srci. Zopet sva se začela dotikati v ljubezni in jo krepiti. Z Njegovo čudovito pomočjo.

Vesela sva in komaj čakava na srečanja naše zakonske skupine. Takrat kletni prostori radenske cerkve postanejo drug svet. Svet prijetnih ljudi, katerih se je, kot na binkoštni dan, dotaknil plamen Božje ljubezni. Majhna skupnost, v kateri čutimo pripadnost drug drugemu in spoznavamo, da z Njegovo pomočjo postajamo boljši ljudje, boljši zakonci in boljši starši.

Zavedava se, da bo prišel čas, ko bo potrebno ta dar iz kletnih prostorov ponesti na plan. Da bodo lučke, ki svetijo v naših srcih, morda osvetlile kakšen par v zunanjem svetu. Mogoče se še bojimo, vendar se prepustimo, da nas vodi Jezus.

* Dominika in Miran

Po skrivnostnih Gospodovih poteh sva se vključila v zakonsko skupino v sosednji župniji. Pred prvim srečanjem je bila v nama skrb, kako bova v najin vsakdanji tempo vključila še eno dodatno obveznost. Po prvem srečanju, ko sva doživela utrip naše skupine sva vedela: to ni obveznost, to je “polnjenje baterij” za najin zakon in najino družino.

Nikoli v vseh  letih zakona nisva dvomila, da ni bil Bog tisti, ki naju je pripeljal skupaj in da vodi najini življenji. Ob stiskah vsakdana pa sva pričela pozabljati, da nama Gospod govori: “ker si drag v mojih očeh, spoštovan in te ljubim; ne boj se, saj sem jaz s teboj” (Iz 4a.5a) .

Z veseljem se udeležujeva naših srečanj ter tako vedno znova spoznavava Božji načrt za naju. Ob vsem tem pa je prav lepo in dobro, da sva našla tudi prijatelje, s katerimi se radi družimo, nasmejimo in smo med seboj povezani. In gotovo, ne samo za najin zakon in najino družino, ampak tudi za življenje naše skupine velja: “In zdaj, Gospod, si ti naš oče! Mi smo glina, ti si naš upodobitelj, vsi smo delo tvojih rok” (Iz 64,7). Slavimo Gospoda!

* Monika in Gregor

Preko povabila prijateljev že peto leto obiskujeva zakonsko skupino v Radencih. Ker sva v zakonskem življenju bolj nova, sva na začetku bila v dvomih če je to že za naju, ali je to za bolj zrele pare. Pa sva poskusila graditi najin zakon s pomočjo zakonske skupine, učbenika, ki ga uporabljamo in seveda Boga. Sedaj vidiva, kako dobro sva se odločila,kajti z modrostjo, ki jo dobivava v zakonski skupini dosti lažje gradiva najine odnose, odnos do Boga in do bližnjih. Da pa ne bi bila zakonska skupina samo srečanje in pogovor, poskrbi domača naloga in seveda randi.

* Mihela in Davorin

Srečanja v zakonski skupini so nama v veliko veselje, čeprav so obveza, so tudi potreba, saj se vedno nasmejimo in hkrati govorimo o zelo resnih stvareh. Učimo se živeti po Svetem Duhu.

Hvaležna sem, da lahko sodelujeva v zakonski skupini, za katero sva izvedela po naključju pred ustanovitvijo 2. zakonske skupine v Radencih in sicer članica iz prve zakonske skupine je vprašala, če naju zanima. Takoj sem “zagrabila”. Tudi moža nisem rabila prepričevati, čeprav se moramo večkrat časovno uskladiti zaradi službene zasedenosti.

Pritegnilo me je predvsem skupno druženje, saj v drvenju skozi dogodke življenja, ko otroci rastejo in urejamo vedno več stvari v službah in doma, res ne ostane več časa za medsebojne odnose. Moramo si ga vzeti. Potem pa vidiš, kako pomaga v življenju tako druženje, spoznavanje sebe in partnerja. Sočustvovanje z drugimi, ki doživljajo podobne stvari, te potolaži in lažje sprejmeš stvari, ki jih mogoče nisi razumel in jih je težko spremeniti.

Partnerja se morata pogovoriti o vsem, predvsem pa z božjo pomočjo spoznavati drug drugega in razumeti in verjeti v ljubezen in Boga. Sveti zakon nama pomeni zvestobo, zaupanje, sodelovanje, vero, iskreno ljubezen.

* Tatjana in Tomaž

Že peto leto z veseljem prihajava na naša mesečna srečanja. Med pari v skupini čutimo bratstvo, neko skupno občutje, zaupanje, skupno hojo v isto smer. Iz naših pogovorov črpava pogum, potrditev najinih odločitev, da uresničiva Njegov načrt.

Zavestno sva sprejela odgovornost in z vzgledom vzgajava svoje otroke z željo, da bosta tudi oni nekoč zgradili varen odnos in sprejeli nova življenja. Hvaležna sva za nasvete in namige, kako premagati težave in negativna občutja. V posodo najine ljubezni dajeva drobne dotike naklonjenosti in spoštovanja. Tako uresničujeva in živiva obljubo dano tistega lepega poročnega dne.

* Brigita in Igor

V življenju pride trenutek, ko veš da moraš nekaj spremeniti, ko omahuješ preden stopiš, ko ti duša pravi, da jo je potrebno nahraniti.

Če ne prisluhneš temu klicu, lahko priložnost odhiti drugam in trenutek mine. Šele kasneje začutiš v sebi praznino in neizpolnjeno hrepenenje.

Šele nekaj časa pozneje sva se zavedala moči teh besed, kako naju Gospod kliče,vabi na pot, resnice in življenja. Zakonska skupina nama pomeni vir razumevanja, topline, pridobivanje novih izkušenj, spoznanj in iskrenega prijateljstva. Hvaležna sva Bogu , za vse blagoslove s katerimi nama kaže pot, naju venomer spremlja, nagovarja, varuje,  ki kakor božanski žarek razsvetljuje najino  pot in varno vodi najine  korake.