Prva zakonska skupina

V današnjem svetu je težko živeti Bogu po volji. Živimo v svetu, ki vse bolj in bolj drvi skozi življenje in pozablja na to, da je “treba živeti”. V zakonski skupini pa se to drvenje časa nekako ustavi. Midva vse bolj spoznavava, da sva pomembna midva in najin kvaliteten odnos v dvoje. “Kvaliteta” najinega odnosa pa se potem prenaša na najine otroke in okolico. Ko se imava midva lepo se imajo lepo otroci, najina okolica in živeti, kot Kristjan je lepo v božji navzočnosti.

* Marjan in Katja

Na vsakem mesečnem srečanju imamo že v naprej določeno temo o kateri se pogovarjamo. Na koncu vsake teme pa je rubrika “Nama podarjeni trenutki”. Pri tem nama je najbolj všeč to, da si vzameva čas samo zase, brez televizije, telefona, otrok in si ob vprašanjih, ki se nanašajo na predelano temo in izmenjava mnenja. Zanimivo pri tem je to,da se tako pogovarjava o temi za katero bi drugače težko našla čas, pa vprašanje, če bi se je sploh spomnila, a je zelo pomembna za najin odnos.

* Slavko in Lojzka

Tempo življenja je takšen, da nas delo onemogoča posvetiti se eden drugemu. Časa za pogovarjanje je malo, zato ga moramo čim bolje izkoristiti. Za dober zakon pa je ravno to pogoj in v zakonski skupini si z izmenjavo izkušenj pomagamo. Pri vseh teh srečanjih pa ne pozabljamo na molitev, Sveto pismo in Boga samega.

* Dani in Valerija

Navdušenje za zakonsko skupino se je porodilo ob predavanju Danija in Vilme Sitar, odločitev, da se ji pridruživa pa je bila precej spontana.

Na enem naših prvih srečanj, nam je voditelj, ki nas je v sama srečanja uvajal, povedal: “Prosil bi vas za vztrajnost.“ Torej, če se pridružite zakonski skupini, vztrajajte. Vsako srečanje nas je postopoma preko kratkega uvoda, prebiranja sv. Pisma in razmišljanja ob odlomku navezovalo na vsakdanje življenje ter vodilo h konkretnemu zaključku. Kot pomoč pri obravnavani temi so nam bila vprašanja, ki smo jih lahko reševali tudi doma. Da smo se na naših skupnih srečanjih dobro počutili, dokazuje tudi to, da je redko kdaj kdo manjkal, predvsem pa je skrbno izbrana tematika prispevala, da smo se pogovarjali o temah, o katerih se morda nikoli ne bi. Z veseljem gledava na leto, pri tem pa ne smeva pozabiti “spusta po reki Muri“, ko so se nam ob našem druženju pridružili tudi naši otroci.

* Vanja in Vladimir

Z obiskovanjem zakonske skupine sva nadgradila najin odnos. S pomočjo duhovnih tem, ki so razložene na temelju Svetega pisma sva spoznala bistvo odnosa med zakoncema. Zelo lepo popotnico za hojo po zakonski poti sva prejela v Celju na Vikend konferenci, ki sva se jo udeležila še s tremi pari.

Vsem parom ki so negotovi in zaskrbljeni bi toplo priporočila: ” Ne bojte se, pridite in ne bo vam žal.”

* Viki in Mateja (resnične anekdote)

  • Ko je bila na sporedu tema o ženskih in moških opravilih:

Z ženo si medsebojno pomagava in se med seboj dopolnjujeva, ampak, povem vam: ” Če perilo obesi žena se posuši hitreje, lepše, pa še bolj diši!”

  • Kuhanje kosila:

Če hočeš, da ima kosilo pravi okus, daj ženi lupčka, jo potrepljaj po ritki in kosilo bo skuhano z ljubeznijo.

  • Kdaj mož spozna, da ga žena zares ljubi ?

Ko ga  sredi noči  podreza pod rebra, te zbudi in mu reče:  ” Dragi vstani, otrok joče!”

* Samo in Renata

Najprej naj omenim, da zakonsko skupino obiskujeva že 5 let in si življenja brez nje ne predstavljava več. Seveda sprva ni bilo tako, predvsem takrat, ko smo v skupini še pridobivali medsebojno zaupanje. Danes je čas srečevanja z zakonci naše zakonske skupine posebno dragocen čas druženja s pari, razmišljanja o vlogi Boga v naših družinah, izmenjave dragocenih izkušenj, medsebojnih spodbud in tolažb. Predvsem pa so naša druženja prerasla v pristna prijateljstva podobno mislečih ljudi, ki se z veseljem dobimo tudi izven formalnih srečanj.

Če želita narediti dobro naložbo v svojo družino se tudi sama pridružita kakšni.

Pa ne pričakujta čudežev – ker pari v zakonski skupini nismo nič boljši ali drugačni od vas, le lažje krmarimo s skupnimi močmi med čermi današnjega razburkanega časa.

Pripravil: Dušan H.